Z tutejszą gastronomią najlepiej zapoznać się w którejś z trzech tawern na wyspie, specjalizujących się w węgorzach (heli), rakach (karavidhes) i żabich udkach. Kto wolałby nie spożywać niczego wyłowionego w mętnych wodach jeziora, może zamówić pstrąga hodowlanego (pestrofa) — tańszego i chyba zdrowszego. Zimą tawerny czynne są tylko w porze obiadowej.
W mieście mniej wyszukane dania można dostać w lokalach w rejonie bazaru koło bramy cytadeli. Polecamy dania prosto z pieca w restauracji Pantheon i potrawy z rożna w znakomitej i niedrogiej To Mandio, dokładnie naprzeciwko bramy. Na obiad zaprasza świetna psistaria przy Zozimadou, poniżej Hotelu Egnatia. Nocą najciekawiej jest w pizzeriach wokół Platia Mavili. Warto przypomnieć, iż z Janiny pochodzi znakomite ciasteczko bougatza, które kupić można codziennie na śniadanie m. in. w Select przy Platia Dimokratias 3. Śniadanie w stylu angielskim można natomiast zjeść przy Averoff 39, gdzie ponadto serwują niezłe budynie i jogurty.
Życie nocne w Janinie jest raczej ubogie i koncentruje się w kilku pubach i kinach przy Platia Mavili. Ze względu na studentów repertuar filmowy jest znacznie ambitniejszy niż w przeciętnym mieście greckiej prowincji.
Latem większość imprez odbywa się w ramach festiwalu Politistiko Kalokeri (Lata Kulturalnego), który trwa od połowy lipca do połowy sierpnia. Są to głównie spektakle teatralne i muzyczne, którym od czasu do czasu towarzyszy jakaś wystawa. Większość imprez odbywa się w teatrze na zboczu, zwanym Frontzos, zaraz za miastem (latem jest tu czynna niezła restauracja z pięknymi widokami na miasto . i jezioro). Bilety-do nabycia w Muzeum Folkloru przy Michaił Angelou 42 lub biurze EOT. Niekiedy organizuje się jedno-dwa przedstawienia klasycznych dramatów w starożytnym teatrze w Dodonie.