W ostatnich latach niczym grzyby po deszczu wzrosły w Salonikach dziesiątki interesujących lokali, świadczących najlepiej o powiększającej się zamożności miasta. Nic nie może już usprawiedliwić korzystania z barów szybko obsługowych, które na pierwszy rzut oka wydają się dominować w centrum. Większość wymienionych poniżej lokali, podzielonych według dzielnic i cen posiłku dla jednej osoby, znajduje się na tyle blisko Platia Aristotelou, że można Aristotelous dojść do nich na piechotę. W przypadku bardziej odległych restauracji podano informacje o dojeździe (autobusem lub łodzią). W Salonikach wakacje letnie zaczynają się nieco wcześniej niż w Atenach, w związku z czym informacja „zamknięte latem” oznacza zwykle okres od pol. lipca do połowy sierpnia.
Wschodnie przedmieścia
Wymienione poniżej lokale nastawione są na obsługę głównie zamożnych mieszkańców „lepszej” części miasta, jedzenie jest więc elegantsze i z zasady kosztuje powyżej 1500 dr od osoby.
Krikelas, Ethnikis Andistasis 32, w dzielnicy Byzandio, przy drodze na lotnisko. Lokal trochę na pokaz, ale szef kuchni to jeden z największych fachowców w Grecji, z niemal pięćdziesięcioletnim doświadczeniem. Bogate menu.
Ta Pringiponissia, Kritis 60, koło Ikosipende Martiou, 600 m za Muzeum Folkloru. Wyborne dania kuchni greckiej z Konstantynopola; piętrowy lokal; jedzenie wybiera się z tac z gorącymi i zimnymi meze. Zamkn. w nd.
Dheka Vimata stin Ammo, Fleming 16, również w pobliżu Muzeum Folkloru. Jedna z lepszych tawern z bouzouki (buzuki). Zamkn. w pn. i przez całe lato.
Ble Parathira, za boiskiem piłkarskim Irakli, niedaleko uniwersytetu. Tawerna z rembetiką czynna przeć cały rok z wyj. wt.
Roma Pizza, Nikiforou Plastira 21, Harilaou. W mieście czynnych jest kilka restauracji tej popularnej sieci, wszystkie raczej poza centrum; z niewiadomych powodów ta akurat jest najlepsza. Harilaou to przedmieście oddalone o ok. 3 km na północny wschód od Białej Wieży; najlepiej wybrać się tam taksówką.
Batis, Platia Eleftherias 22, Nea Krini. Widoki morza i grillowane ośmiornice; również inne dania z ryb. Dojazd autobusem # 5, latem także specjalne rejsy łodzią z przystani. Archipelagos, Kanari 1, Nea Krini. Nieco elegantsza restauracja z owocami morza. La Pignatta, Kerasoundos 2, Kalamaria. Drogie, ale wyborne dania kuchni włoskiej; zamkn. w nd. Kalamaria to następna dzielnica za Nea Krini; ten sam autobus i łódź.
Śniadania i desery
Caf Rafaelo, róg Mitropoleos i Komninon. Jedna z najlepszych bougatsa przy Komninion, zapraszająca na kawę, soki owocowe i rogaliki; idzie się z Modiano w stronę morza.
Corner, Ethnikis Aminis 6, koło Białej Wieży. Nie tylko wyborne desery, ale też pizza, kanapki, piwo z beczki i niezły bar; stoliki pod dachem i na zewnątrz. Prawdziwa hybryda kalifornijskiego bistro z londyńskim pubem. Ceny zupełnie rozsądne.
Andonis Armenakis Boutimata, Egnatias 144; Venizelou 10. Kiosk z ciastkami na wagę; jeden z najlepszych w Grecji. To Kaimaki, róg Paliou Patron Yermanou i Tsimiski. Świetne lody i nic poza tym.